Nyaralni ment? 11+1 Aranyszabály otthona védelmére

Nyaralni ment? 11+1 Aranyszabály otthona védelmére

Ahhoz, hogy ne zavarja meg jogsértés a jól megérdemelt nyári pihenést, nagyon fontos az alapvető vagyonvédelmi szabályok betartása. A besurranásos és alkalmi lopások, a gépkocsi feltörések, illetve a lakásbetörések egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetőek. Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, hogy a nyaralás élményeit ne árnyékolja be az áldozattá válás bosszúsága!

A 10+1 ARANYSZABÁLY nyaralás, utazás esetén üresen maradó lakásokhoz, házakhoz! 

1. ARANYSZABÁLY: Indulás előtt tesztelje és élesítse riasztórendszerét! 

  • Ha van az otthonában elektronikus riasztórendszer, indulás előtti napokban mindenképpen teszteljék működését, majd rögtön az indulás előtt ne felejtse el élesíteni a rendszert!
  • Amennyiben új iQAlarm okos riasztórendszere van, akkor ellenőrizze, hogy az applikációból elérhető-e riasztóközpontot, kap-e értesítést a riasztásról és ki / be kapcsolható-e az appból a világítás, klíma, kapu. 

2. ARANYSZABÁLY: Indulás előtt tesztelje kamerarendszerét! 

  • Kamerás megfigyelőrendszernél ellenőrizze, hogy működnek-e a kamerái!
  • A rögzítőjén a felvételek rögzítésre kerülnek-e!
  • Okostelefonon távolról elérhető-e a kamerarendszer! 

3. ARANYSZABÁLY: Amikor nyaralni indulnak – az utazás izgalmában – ne felejtsék el becsukni az ablakokat, bezárni a bejárati és a teraszajtót!

4. ARANYSZABÁLY: Amennyiben hosszabb időre hagyják el otthonukat, kérjék meg rokonukat, ismerősüket, hogy rendszeresen ürítse a postaládát!

Ha lakáskulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán.

5. ARANYSZABÁLY: Tegye el a lábtörlőt, ha több napon keresztül nem tartózkodik otthon!

Több esetben is lábtörlő alá kekszet tesznek az elkövetőt, ha a keksz nincs összetaposva, akkor tudják, hogy nincsenek otthon!

6. ARANYSZABÁLY: Használjon időzítő kapcsolót, tv szimulátort, mozgásérzékelős világítást!

  • Érdemes beszerezni néhány időzítő kapcsolót, amelyekkel szabályozható, melyik lámpa mikor kapcsolódjon be magától a távolléte alatt, azt a látszatot keltve, hogy vannak a lakásban. Ezt a célt szolgálja a tv szimulátor is, amely ideális segédeszköz egy ház vagy lakás lakottságának szimulálására. A készülékbe beépített elektronika véletlenszerű sorrendben be és kikapcsolja, ezáltal egy bekapcsolt TV készüléket szimulál.
  • Szereltessünk fel mozgásra bekapcsoló világítást a kertben, mozgásérzékelő lámpákat, hiszen a legjobb bűnmegelőzési eszköz a jó megvilágítás.

7. ARANYSZABÁLY: Tájékoztassák szomszédjukat, hogy mennyi időre utaznak el! Kérjék meg, hogy figyeljen a lakásra, házra!

8. ARANYSZABÁLY: Amennyiben szabadságukat otthon töltik, akkor sem árt az óvatosság!

  • Ha a lakásban tartózkodnak, napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévéznek, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeket. A zsákmány ilyenkor többnyire táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kár nagyságát és bosszúságot okoz.
  • Ha csak rövid időre hagyják el a lakást, vendéget kísérnek ki, vagy éppen egy ismerőssel váltanak pár szót, akkor is mindig zárják be az ajtót!
  • A szellőztetéssel is legyenek óvatosak! Ne hagyják kitárva földszinti lakásuk ablakait, ha nem tartózkodnak a szobában!  Elég egy pillanat, a tolvaj már bent is van a szobában és viszi, amit értékesnek talál. Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakok esetében is. Aki kertes házban lakik, ne felejtse el, elképzelhető, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a kert hátsó végében dolgoznak, vagy esetleg csak kint pihennek, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat a lakásba és észrevétlenül távozhat az értékekkel együtt.

9. ARANYSZABÁLY: A gépkocsira vonatkozó bűnmegelőzési tanácsok!

természetesen a nyári időszakban is érvényesek. Ne hagyjanak értéket a gépkocsiban, az autó nem biztonságos tárolóeszköz! Mindig zárják be a jármű ajtaját, az ablakokat húzzák fel, kapcsolják be a riasztót még akkor is, ha csak pár percre hagyják el az autót! Ha kiszállnak a gépkocsiból, minden esetben vegyék ki a GPS készüléket a tartójával együtt! A kivehető rádiót se felejtsék az autóban! Amennyiben előlapja levehető, kiszálláskor mindig tegyék biztonságos helyre! Értéket soha ne hagyjanak az autóban, még a csomagtartóban sem! A tolvaj a gépkocsiba bejutva kinyithatja a biztonságosabbnak vélt csomagtartót is.

10. ARANYSZABÁLY: Amennyiben nagy tömeget vonzó rendezvényen tartózkodnak, fokozottan figyeljenek értékeikre, táskájukat ne hagyják őrizetlenül!

Értéktárgyaikat, irataikat ne tegyék ruházatuk, táskájuk külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben, vagy zárható táskában helyezzék el!

11. ARANYSZABÁLY: Strandolás közben se feledkezzenek meg a vagyonvédelmi szabályokról!

A fürdőhelyek ugyanis nem vállalnak felelősséget az őrizetlenül hagyott értéktárgyakért, a táskára terített törölköző pedig nem védi meg az értékeket. Amennyiben van értékmegőrző, feltétlenül vegyék igénybe! Nem célszerű a strandra nagyobb mennyiségű készpénzt vinni. A feltűnő és értékes használati tárgyakat tanácsos otthon hagyni.

11 + 1. ARANYSZABÁLY: 100%-os védelmet egy megtervezett, profi riasztó- és kamerarendszer nyújt, távfelügyeleti szolgáltatással kiegészítve!